Goulash-sop
Resep aangepas uit The AMC Cookbook
Lewer 8 – 10 porsies
30 ml (2 e) olyf- of avokado-olie
750 g–1 kg ontbeende stowe bees of -skaapvleis, in blokkies gesny en oortollige vet verwyder
2 groot uie, in kwarte en dan dun skyfies gesny
2 knoffelhuises, gekneus
1 rooi soetrissie, ontpit en in dun repies gesny
2 selderystingels met blare, in dun skyfies gesny
40 ml (8 t) paprika
10 ml (2 t) gemaalde komyn
2,5 ml (½ t) karwysaad (opsioneeel)
500 g botterskorsie of 2 middelslag-patats, geskil en in blokkies gesny
1 lourierblaar
1 x 400 g-blik gekapte tamaties
1 liter (4 k) hoender- of groenteaftreksel
500 ml (2 k) sterk Rooibostee
150 g dun groenboontjies, diagonaal in derdes gesny
suurlemoensap, sout en varsgemaalde swartpeper na smaak
50 ml grofgekapte Italiaanse pietersielie
125 ml (½ k) suurroom, ongegeurde jogurt of karringmelk
nog Italiaanse pietersielie om mee voor te sit
- Verhit ’n bietjie van die olie oor ’n matige temperatuur in ’n groot kastrol (bv. ’n AMC 24 cm Gourmet High).
- Verbruin ’n kwart van die vleis. Skep uit en herhaal met die orige olie en vleis in sarsies tot alles verbruin is. Skep uit en hou eenkant.
- Soteer die uie, knoffel, soetrissie en seldery in dieselfde kastrol tot sag. Voeg speserye by en soteer vir 2-3 minute tot aromaties.
- Roer die botterskorsie of patats by en soteer vir ’n paar minute.
- Roer die vleis met die lourierblaar, tamaties, aftreksel en tee by. Bring die mengsel tot kookpunt, verlaag die hitte en prut stadig, met die deksel, vir 1½-2 ure of tot die groente en vleis sag is. Die sop moenie te vinnig prut nie, want dit kan die vleis laat taai word.
- Voeg die boontjies vir die laaste 15 minute van die kooktyd by. Geur na smaak met suurlemoensap, sout en peper en roer die gekapte pietersielie by.
- Sit met skeppies suurroom, jogurt of karringmelk en nog vars Italiaanse pietersielieblare voor.
- Vegetariese weergawe: vervang die vleis met eiervrug, in blokkies gesny of nog botterskorsie en roer geblikte kekerertjies of witbone saam met die groenboontjies by. Die kooktyd sal dan net 30-40 minute wees, of tot die groente gaar is.
- Vervang die botterskorsie of patat met aartappel, maar onthou dat die sop nie dan gevries kan word nie. Blokkies aartappel word glaserig as dit gevries word.