Vinaigrette
Vinaigrette
Tower ’n gewone slaai of bygereg met ‘n slaaisous om tot ’n feesmaal – dis ’n maklike en vinnige manier om interessante geure deel te maak van ’n ete.
’n Klassieke vinaigrette is ’n mengsel van twee derdes olie en een derde asyn of selfs suurlemoensap met geurmiddels, soos mosterd, kruie of speserye. En as jy hier en daar bestanddele afwissel of vervang, het jy weer ’n heeltemal ander eindresultaat. Verskillende asyne, soos rooi druiwe- of wynasyn gee ’n ander kleur en smaak. Of gebruik balsamiese asyn vir ’n meer prominente smaak. Appelasyn is heerlik delikaat en suurlemoensap en selfs van die skil fyn gerasper, is altyd ‘n wenner. Moet nooit spiritusasyn in slaaisous gebruik nie, die smaak is heeltemal te oorheersend.
Van eenvoudig tot wow!
Kyk met nuwe oë na ’n slaaisous – daar is wonderlike maniere om net ‘nog ’n slaai’, met ’n geurige slaaisous woema te gee. Soms is dit die eenvoudigste kombinasie van bestanddele wat die verskil kan maak. Tuisgemaak is ook soveel gesonder, want jy bepaal wat daarin is. So gerieflik soos ’n gekoopte slaaisous is, weet jy nie altyd hoeveel suiker, sout en preserveermiddels dit bevat nie. Dis veral ook waar van mayonnaise en ander souse en bykomstighede.
Geurig en gesond
Met ’n paar gesonde bestanddele, soos olyf- of avokado-olie, suurlemoensap, vars kruie en mosterd kan dié bykomstigheid selfs bydra tot die voedsaamheid van die ete. Met ’n vinnige variasie op die klassieke resep, kan jy ’n splinternuwe smaaksensasie skep, so kyk gerus na die variasie met speserye en die ekstra idees om elkeen van die twee resepte te gebruik.
Probeer gerus enige van hierdie resepte met die tuisgemaakte vinaigrette of gebruik die slaaisouse van elke resep as nog ‘n variasie: Oosterse wortelslaai, Citrus & cabbage salad with dill, Nektarien & blourkaasslaai of die Green salad with fruit.
125 ml (½ k) olyf- of avokado olie
60 ml (¼ k) appel-, of wit druiweasyn
20 ml (4 t) korrelmosterd
30 ml (2 e) heuning
30 ml (2 e) vars tiemieblaartjies of gekapte Italiaanse pietersielie
sout en peper na smaak
1. Klits die olie, asyn, mosterd en heuning saam tot deeglik gemeng. Roer die tiemie by en geur smaak.
2. Hou die slaaisous in ’n skoon glasflessie in die yskas.
1. Vervang die kruie met enige ander kruie soos origanum of kruisementblare of ’n mengsel van kruie.
2. ’n Vrugtige of framboos-asyn is heerlik met groen groente en vrugte soos druiwe, bessies, aarbeie of perskes.
3. Onthou olie stol in die yskas en kan vreemd lyk. Haal dit so 10-15 minute voor die ete uit die yskas – dit word baie gou weer loperig.
60 ml (¼ k) appel-, of wit druiweasyn
15 ml (1 e) fyngerasperde suurlemoenskil
30 ml (2 e) heuning
10 ml (2 t) gemaalde komyn
2,5 ml (½ t) gemaalde kaneel
45 ml (3 e) gekapte vars koljanderblare
20 ml (4 t) gekapte vars kruisementblare
sout en peper na smaak