Subscribe for more recipes

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Karringmelkbrood

Sep 29, 2017 | Baking

Tuisgebakte brood bly ‘n smullekker bederf en as jy nie ‘n geoefende gis-bakker is nie, is hierdie brood ideaal om met ‘n volgende braaivleis-ete te maak. Ek het die oorspronklike resep uit Cooking from the heart se eerste resepteboek so bietjie aangepas om hierdie weergawe te maak.

Met ‘n tuisgebakte brood weet jy ook presies watter bestanddele daarin is. Die steengemaalde volkoringmeel gee die brood ‘n lekker tekstuur en inderdaad ook ‘n baie lekker smaak.  Steengemaalde meel is tipies minder verfyn, bevat minder bleikmiddels en ondergaan minder chemiese prosesse om gemaal te word. Dit beteken dat daar meer van die natuurlike voedingswaarde behoue bly, wat ‘n meer natuurlike produk tot gevolg het. Volkoringmeel bevat ook meer vesel, wat jou langer versadig sal hou as ‘n witbrood. Soos lekker soos dit is om met gis ‘n brood te bak, is daar soms nie genoeg tyd om deur die hele rys- en afknieproses te gaan nie en dan is dit nog steeds lekker om ‘n tuisgebakte brood met bakpoeier te kan voorsit.

Twee praktiese kombuiswenke:
Wanneer bakpoeier in ‘n broodresep gebruik word, moet dit in verhouding tot die ander bestanddele reg wees, want niemand hou van ‘n bakpoeier-smaak (agter jou tande) nie. ‘n Tipiese verhouding is 5 ml bakpoeier vir elke 250 ml (1 k) meel en saam met die eiers en karringmelk, het die brood genoeg volume en ‘n lekker sagte tekstuur, sonder dat te veel bakpoeier nodig is. Die kombinasie van eiers en karringmelk beteken ook dat daar nie olie of nog ‘n ander vorm van vet nodig is nie. Karringmelk is vir my ‘n wonderlike bestanddeel om ‘n verskeidenheid geregte mee te maak, en veral mee te bak.

Terloops, as ‘n resep vir karringmelk vra en jy nie gekoopte karringmelk het nie, kan jy vir iets soos hierdie brood ‘n vinnige plan maak. Gebruik dieselfde hoeveelheid melk, klits vir elke koppie melk 15 ml suurlemoensap by tot die melk verdik en begin lyk asof dit wil skif, en gebruik in plaas van die karringmelk in die resep.

Resep
Karringmelkbrood met kaas

Resep aangepas uit Cooking from the heart 1
Lewer 1 brood

Bestanddele

750 ml (3 k) steengemaalde volkoringmeel

15 ml (1 e) bakpoeier

5 ml (1 t) paprika

2,5 ml (½ t) sout

2 groot eiers, geklits

500 ml (2 k) karringmelk

15 ml (1 e) elk vars gekapte pietersielie en tiemie

125 ml (½ k) grofgerasperde cheddarkaas

Metode

1. Voorverhit die oond tot 180 °C en voer ’n 1,5 liter-broodpan met bakpapier uit. Smeer liggies met olie.

2. Sit die droë bestanddele in ‘n groot mengbak. Klits die eiers en karringmelk saam en roer die kruie en helfte van die kaas by. Roer net tot al die droë bestanddele ingemeng is en moenie te veel meng nie.

3. Skep die beslag in die broodpan en strooi die res van die kaas oor.

4. Bak vir 45 minute tot 1 uur of tot ’n toetspen skoon uitkom. Laat ’n paar minute op ’n afkoelrakkie staan en keer dan versigtig uit.

5. Laat effens afkoel en sny in skywe om as bygereg met braaivleis voor te sit. Die brood is die volgende dag heerlik in ’n kosblik.

Foto: Adel Ferreira Photography.
Foto met vergunning van Cooking from the heart SA, Pharma Dynamics.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This