Subscribe for more recipes

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Gesonde peuselhappies vir kinders

Nov 2, 2018 | Baking, Chocolate, Desserts, sweet treats & baking, Extras, Fruit, Savoury snacks, Sweet snacks

Mieliemeelmuffins, ’n knibbelhappie met appel, klapper en neute of dalk groentekebabs – dis alles peuselkos waarvan my kinders baie hou. As ek met lekker en gesonde peuselgoed hul eksamentyd so bietjie makliker kan maak, dan doen ek dit met liefde. ’n Mens voel mos dikwels lus vir iets om te eet as jy vir lang tye moet sit en swot. Die idees is natuurlik ook perfek vir die hele gesin se kosblikke of vir padkos.

Almal hou van peusel, maar as jy dit so gesond en voedsaam as moontlik kan maak, is dit beslis ’n beter keuse. Hoe minder suiker en verfynde produkte ons eet, hoe beter is ons almal se energievlakke en konsentrasie en dis beslis iets wat in die eksamentyd belangrik is. Peuselkos wat ’n mens langer laat vol voel, beteken ook dat jy minder gereeld sal eet.

Hierdie maklike appelballetjies was oorspronklik met JOYA® appels gemaak, maar wanneer dit nie in seisoen is nie, kan enige soet pienk of rooi appel net so goed werk. Die appels se natuurlike soet smaak beteken dat daar geen bygevoegde suiker in die happie nodig is nie – maak net seker dat die grondboontjiebotter wat jy koop, nie bygevoegde suiker of sout bevat nie. Die sappigheid van die appels is genoeg om die res van die bestanddele saam te bind, sodat dit amper soos koekiedeeg lyk. Onthou ook dat die appels met die skil aan gerasper word. Na dit in balletjies gerol is, kan jy besluit of jy dit net so wil geniet of dalk in nog iets rol. Daar is verskillende opsies in die resep en almal is ewe lekker, bv. goeie gehalte kakao, kakaoboon-splinters of geroosterde klapper.

Resepte

JOYA® sjokolade-en-appelballetjies
Lewer ongeveer 30 balletjies
Bestanddele
500 ml (2 k) rou hawermout

30 ml (2 e) goeie kwaliteit kakao

60 ml (¼ k) klapper

10 ml (2 t) vanieljegeursel

90 ml (6 e) grondboontjiebotter

2 middelslag JOYA® Appels

Om af te rond:

30 ml (2 e) kakaoboon-splinters (cacao nibs), fyner gekneus (sien wenke)

30 ml (2 e) klapper, gerooster

30 ml (2 e) goeie kwaliteit kakao

Metode
1. Plaas die hawermout in ’n voedselverwerker en meng effens fyner.

2. Voeg die kakao, klapper, vanielje en grondboontjiebotter by en meng deeglik saam.

3. Rasper die appels grof, met die skil, en voeg dit by die mengsel. Meng tot dit saam bind en soos ‘koekiedeeg’ lyk.

4. Rol klein hoeveelhede van die mengsel in die palm van jou hande in klein balletjies.

5. Om af te rond: rol die balletjies in die kakaoboon-splinters, klapper of kakao.

6. Hou in die yskas vir 2-3 dae. Geniet as peuselhappies en pak dit in die gesin se kosblikke vir ’n soet bederf.

Wenk
1. Kies ongesoute en onversoete grondboontjiebotter as jy weer inkopies doen. Die appels gee alreeds ’n soet smaak aan die balletjies.

2. Kakaoboon-splinters (cacao nibs) is by gesondheids- of spesialiteitswinkels beskikbaar. Breek die splinters fyner met ’n stamper en vysel of sit ’n paar in ’n stewige plastieksakkie en rol met ’n rolstok fyner.

Mieliemeelmuffins
Resep aangepas uit Cooking from the heart 1

Lewer 12 – 15 muffins

Bestanddele
250 ml (1 k) Toeka se growwe geel mieliemeel

10 ml (2 t) bakpoeier

250 ml (1 k) steengemaalde volkoringmeel

2,5 ml (½ t) paprika of cayenne-peper, na smaak

2,5 ml (½ t) sout

250 ml (1 k) karringmelk

3 ekstra-groot Nulaid eiers, geklits

60 ml (¼ k) sonneblomolie

1 x 410 g-blik geroomde suikermielies

45 ml (3 e) sonneblomsaad

nog paprika om bo-op te strooi

Metode
1. Voorverhit die oond tot 180°C en smeer ’n muffinpan deeglik met olie.

2. Plaas die droë bestanddele in ’n mengbak.

3. Klits die karringmelk, eiers en olie saam. Voeg dit by die droë bestanddele en meng met die suikermielies goed deur.

4. Verdeel die beslag tussen die muffinholtes en strooi sonneblomsaad en ekstra paprika oor. Bak vir 25-30 minute of tot ’n toetspen skoon uitkom.

5. Laat dit vir ’n paar minute in die pan afkoel en keer dan op ’n afkoelrakkie uit.

6. Die muffins is ’n heerlike peuselhappie of pak dit in as deel van ’n kosblik.

Wenk
1. Nog ’n peuselhappie-idee is om groente en kaas op sosatiestokkies te ryg. Sny komkommer en kaas in blokkies en ryg dit saam met gehalveerde kersietamaties op stokkies.

2. Die muffinbeslag kan ook in klein broodpannetjies gebak word.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This