Plaasskons (Volkoring-botterbroodjies)/Wholewheat farm scones
Dit maak nie saak of jy dit botterbroodjies of skons noem nie, ’n varsgebakte skon is ’n heerlike bederf. So lekker soos wat dit is, is daar nou maar een ding waarvan ek niks hou nie, en dis ’n skon wat ’n bakpoeiersmaak in jou mond agterlaat. Dié volkoringweergawe is heerlik en behalwe vir die ekstra vesel van die volkoringmeel, gee dit die skons ’n neuterige smaak. Ek verkies ’n steengemaalde meel, wat selfs nog geuriger is. Die jogurt in die resep gee die skons ’n veerligte tekstuur en beteken ook dat jy nie onnodig baie bakpoeier daarvoor nodig het nie. Bederf almal aan jou tafel met die lekker gebakte lekkertes.
Onthou om sagkuns met ’n skondeeg te werk en dit nie te veel te hanteer nie, anders gaan die veerligte tekstuur verlore. Hoe minder dit gedruk en geroer word, hoe beter. Daarom word die meel en vloeistof net met ’n mes ingemeng en nie met ’n lepel geroer nie. Maar die skons hoef ook nie perfek gevorm te wees nie, so gebruik sommer die rand van ’n kleinerige glas, wat jy liggies in meel doop, om die skons uit te sny.
Resep (Afrikaans)
Plaasskons (Volkoring-botterbroodjies)
Lewer 12 skons
Bestanddele
250 ml (1 k) volkoringmeel (verkieslik steengemaalde meel)
250 ml (1 k) koekmeel
15 ml (1 e) bakpoeier
80 ml (80 g) koue botter, in blokkies gesny
1 eier, geklits
200 ml gewone jogurt
ekstra melk om mee te verf
Metode
- Voorverhit die oond tot 180 °C. Voer ’n bakplaat met bakpapier uit en strooi liggies met ’n bietjie ekstra koekmeel.
- Meng die twee mele en bakpoeier saam in ’n mengbak. Vryf botter met jou vingerpunte in tot dit soos growwe broodkrummels lyk. Of gebruik ’n outydse deegsnyer as jy een het.
- Klits die eier en jogurt saam en sny-roer dit versigtig met die agterkant van ’n mes by die droë bestanddele in. Meng net tot die vloeistof ingemeng is en moenie die deeg te veel hanteer nie.
- Druk die deeg saggies op ’n meelbestrooide oppervlak, tot ’n dikte van 2-3 cm uit.
- Sny skons met ’n koekiedrukker of ’n glas uit. Doop die snyer of glas se rand elke keer in ’n bietjie ekstra koekmeel om seker te maak dat die deeg nie daaraan vas sit nie.
- Pak die skons op die bakplaat. Verf die bokant van elke skon met ’n bietjie melk.
- Bak vir 15-20 minute of tot goudbruin en gaar. Sit warm met botter, kaas en konfyt van jou keuse voor.
Wenk
- Voeg 2,5 ml paprika of rooipeper by die meelmengsel vir ’n sout skon. Sprinkel met nog paprika of rooipeper voor dit gebak word.
Recipe (English)
Wholewheat farm scones
Makes 12 scones
Ingredients
1 cup (250 ml) wholewheat flour (preferably stoneground)
1 cup (250 ml) cake flour
1 tbsp (15 ml) baking powder
80 ml (80 g) cold butter, cubed
1 egg, beaten
200 ml plain yoghurt
extra milk, for brushing
Method
- Preheat oven to 180 °C. Line a baking tray with baking paper and dust with a little cake flour.
- Mix flours and baking powder in a mixing bowl. Rub the butter into the flour using your fingertips, until it resembles coarse breadcrumbs. Or use an old-school pastry cutter, if you have one.
- Beat the egg and yoghurt together. Use the back of a butter knife to ‘cut’ the wet ingredients into the flour mixture. Mix just until a soft dough forms and take care not to overmix.
- Gently press dough out onto a lightly floured surface to about 2 cm in thickness. Take care not to handle the dough too much.
- Cut out scones using a small cookie cutter or water glass. Dip the cutter or glass in extra flour if necessary to prevent it from sticking.
- Place scones on baking tray and brush the top of each scone with milk. The leftover dough can be pressed together and cut into more scones.
- Bake for 15-20 minutes or until golden brown and cooked through. Serve with a thin layer of butter, cheese and jam of your choice.
Tip
- For a savoury scone, mix 2,5 ml (½ tsp) cayenne pepper or paprika into the flour mixture. Extra paprika or cayenne pepper can also be sprinkled on top before being baked.
Hierdie resep is vir Afrikaans.com in 2022 ontwikkel./Recipe developed in 2022 for Afrikaans.com.
Fotos/Photos: Adel Ferreira Photography.
Hi. Ek love jou resepte
Baie dankie Eliana, dis so ‘n lekker boodskap om te kry.
Healthier Delicious scons. Thank you
Yes, these are so good and really easy to bake!
Enjoy!