Subscribe for more recipes

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Botterboon-happies

Sep 26, 2016 | Kosblik 101 / Lunch boxes

Kosblik 101

Spyskaart

Botterboon-happies met ’n byt in ’n voupakkie (wrap) met slaaibestanddele, avokado en jogurt

Cecilia’s Farm gedroogde vrugte in ‘n donkersjokolade jassie

’n Gebalanseerde ete en kosblik bestaan uit ’n goeie bron van proteïen, onverfynde stysel, groente, vrugte en porsie gesonde olie. Al hierdie elemente kan van ’n verskeidenheid kosse verkry word, maar dit bly belangrik om ’n gesonde keuse vir elkeen van hierdie elemente te maak. Genoeg variasie is ’n maklike manier om seker te maak dat jy en jou gesin van al die belangrike voedingsgroepe in jul etes insluit. Kies dus deur die loop van ’n week verskillende bronne van proteïen en geniet ’n verskeidenheid vars vrugte en groente. Daar is baie kossoorte wat gesonde olies bevat, bv olyfolie, avokados, neute, sade en olierige vis. As dit by die keuse van stysel kom, moet mens seker maak dat dit so onverwerk en onverfynd as moontlik is. Hoe meer verwerk, hoe minder voedingswaarde bevat dit dikwels. Iets soos die wrap, moet dus verkieslik volgraan of een met sade en ekstra vesel wees.

Hierdie week se botterboon-happies is ’n lekker alternatief vir vleis, hoender of vis. Die bietjie kerrie daarin maak dit ekstra interessant en ’n heerlike kombinasie met die vars bestanddele, jogurt en avokado. Die geure in die botterboon-happies laat mens amper dink aan tipiese Mediterreense geure en as die gesin dit nie weet nie, sal party dalk nie eers besef dat hulle bone eet nie. In hierdie voupakkies is ’n heerlike variasie van bestanddele en iets uit elke voedselgroep, sommer in een pakkie ingesluit.

Om op hierdie manier etes te beplan, is ’n belangrike fokus van die leefstyl wat Pharma Dynamics ons almal aanmoedig om te volg. Dit word baie prakties gemaak in die reeks resepteboeke, Cooking from the heart, wat gratis op hul webwerf beskikbaar is. Ander aspekte hiervan is om so vars en onverwerk as moontlik te eet, met natuurlike geurmiddels kos te geur en met die regte gaarmaakmetodes, nog meer geur aan geregte te gee. http://www.facebook.com/CookingFromTheHeartSA/

Die botterboon-happies word in ’n klein bietjie olie in ’n pan gebraai en vir die beste resultate werk dit uitstekend om dit in ’n AMC pan te doen, want as jy die hitte goed kan beheer, kan die happies goudbruin verkleur, maar dit sal nie brand nie. Daar is ’n wye verskeidenheid kastrolle en panne in AMC se reeks beskikbaar – iets vir elkeen se behoeftes. Ek hou veral van die nuwe generasie panne met die geronde kante, wat dit net soveel makliker maak om iets soos hierdie botterboon-happies moeiteloos om te draai. Die nuwe reeks AMC kookware is ook induksie-vriendelik, wat beteken dat jy sommer krag ook spaar. Die kookware kan ook met groot sukses op ’n gasvlam gebruik word, maak net seker dat die vlam nie groter brand as die deursnee van die pan nie. Die mooi moderne kleure van die dekselknoppe (Visiotherms) is ook ’n vrolike verandering van die voriges wat almal swart was. Gaan kyk gerus op hul webwerf watter kleure alles nou beskikbaar is.

Iets anders wat ek nie sommer sonder AMC kookware doen nie, is om sjokolade te smelt. Enige een wat sjokolade al te warm gemaak het, weet watter gemors dit kan wees. Die beste manier om dit te smelt, is in ’n bakkie, oor ’n kastrol met liggies pruttende water. AMC se Kombis (vlekvryestaal bakkies) pas perfek in die kastrolle, wat as ’n dubbelkoker kan dien. Maar as jy mooi versigtig werk, kan jy selfs die sjokolade direk in ’n kastrol smelt – as jy oor ’n baie lae hitte werk, kan jy die plaat afsit sodra die sjokolade begin smelt en die bodem sal genoeg hitte behou om die sjokolade maklik te smelt.

Nou kan jy dalk vra: sjokolade as deel van ’n gesonde kosblik? Ja, as jy matigheid voor oë hou en die res van jou etes nie te veel suiker en verfynde bestanddele insluit nie, is ’n klein bietjie sjokolade aanvaarbaar. As jy goeie gehalte donkersjokolade (wat terloops beter is as melksjokolade, want daar is meer ‘regte’ sjokolade en minder ander vet in) gebruik om goeie kwaliteit droëvrugte in te doop, het jy beslis ’n beter happie as ’n gewone sjokoladestafie. Terloops, goeie gehalte sjokolade smelt ook baie makliker en lewer beter resultate as goedkoop weergawes. Die natuurlike soet smaak van Cecilia’s Farm se droëvrugte is ideaal vir ’n soet bederfie in ’n kosblik. Die reeks vrugte is ook nie so hard en heeltemal uitgedroog dat dit moeilik is om te eet nie, dus nog meer ideaal vir hierdie sjokolade-happies. Dit kombinasie van bv hul Bon Chrétien pere Pink Lady® appelwiggies en verskeidenheid perskes se soet smaak met donkersjokolade is absoluut heerlik. My filosofie is altyd, gebruik die beste kwaliteit wat jy kan, dan het jy min nodig om regtig lekker te eet. Probeer die happies gerus.

Hierdie week se #Kosblik-woord, is voupakkie – die mooi moderne Afrikaanse woord vir ’n wrap. Die woord is ’n uitstekende voorbeeld van ’n nou reeds bekende Engelse woord wat aanvaar word as ’n Afrikaanse woord ook. In dieselfde asem, is Afrikaans ’n moderne taal wat in voeling bly met moderne neigings en nuwe ontwikkelings en daarom is ‘voupakkie’ nou al ’n algemene weergawe vir die woord in Afrikaans. Die ATKV doen baie moeite om ons juis trots te maak op ons taal en ons aan te moedig om hierdie nuwe woorde te gebruik – en dalk selfs uit te dink en met almal te deel. Onthou om aan die kompetisie vir die woord van die dag, op ’n Maandagoggend deel te neem. Daar is ’n heerlike boeke-geskenkpak van Lapa Uitgewers om te wen.

Besoek www.atkvoorde.co.za of www.facebook.com/ATKVOORDE om sommer ook meer oor hul vakansieoorde te lees.

Resepte

Botterboon-happies

Resep uit Cooking from the heart 2

Lewer 15 happies

Gedroogde vrugte

In ’n donkersjokolade jassie

Bestanddele

1 x 410 g-blik botterbone, gedreineer

1 klein ui, gerasper

10 ml (2 t) fyngerasperde suurlemoenskil

30 ml (2 e) suurlemoensap

10 ml (2 t) gemaalde komyn

10 ml (2 t) gemaalde koljander

2,5-5 ml (½-1 t) matige kerriepoeier

45 ml (3 e) gekapte vars koljander of pietersielie

15 ml (1 e) gedroogde origanum

30 ml (2 e) volkoringmeel

1 eier, geklits

1,2 ml (¼ t) sout

swartpeper na smaak

30 ml (2 e) olyf- of avkado-olie om te braai

Smelt ongeveer 80 g donkersjokolade in ‘n glasbak oor ‘n kastrol met liggies pruttende water tot glad. Doop ongeveer 125-250 g droëvrugte van jou keuse in die sjokolade en plaas op bakpapier tot gestol. Kies enige droë vrugte uit die Cecilia’s Farm reeks, Bon Chrétien Pears, Colourbust Nectarines, Peeled Cling Peaches en Apple Wedges werk uitstekend.

Metode

1. Plaas die bone in ‘n groot mengbak. Druk met ‘n aartappeldrukker of vurk fyn. Voeg al die ander bestanddele, behalwe die olie, by. Geur met peper en meer suurlemoensap, indien verkies, en meng goed deur.

2. Verhit die helfte van die olie oor matige hitte in ‘n groot braaipan. Skep lepelsvol van die mengsel in die pan en braai tot goudbruin.

3. Braai goudbruin aan beide kante, verlaag die hitte, sit die deksel op en los vir nog 1-2 minute in die pan tot heeltemal gaar. Skep uit en herhaal met die orige mengsel en olie.

4. Sit voor as deel van ‘n kosblik of vul voupakkies of pitas met die happies en ongegeurde jogurt, avokado en slaaibestanddele.

Wenke

1. As die kerrie-smaak te warm vir jou kinders sal wees, vervang kerriepoeier met gedroogde gemengde kruie.

2. Maak dubbel die hoeveelheid en hou in die yskas vir kosblikke vir nog 2-3 dae.

error: Content is protected !!

Pin It on Pinterest

Share This